Securitate Cibernetica- Interviu cu Cezar Varlan

Share This Post

Cezar Varlan, Inginer in Securitate Cibernetica si Trainer in cadrul celor doua cursuri de Securitate Cibernetica by KodingTech, a raspuns intrebarilor noastre intr-un scurt interviu. Despre pasiunea sa pentru IT, despre cum si de unde a pornit, cine l-a influentat, dar si ce prefera sa faca in timpul liber, te invitam sa citesti mai jos.

Nu rata finalul, se lasa cu recomandari interesante!

Vrem sa aflam mai multe despre tine. Asadar, cine este Cezar Varlan?

Cezar Varlan, 34 de ani, de profesie Inginer in Securitate Cibernetica.

De unde a pornit atractia ta pentru IT?

Am inceput in anul 1992 cu un traditional 80286. La vremea respectiva am invatat si alfabetul si sa utilizez calculatorul. Sistemul de operare era MS-DOS, asa ca nu prea aveai elemente grafice care sa te ajute. Din acel moment totul a decurs cumva natural spre partea de IT.

Inceputul in Securitate Cibernetica a fost undeva prin liceu, cand am descoperit ce inseamna o captura de pachete si am intrat in contact cu programele traditionale Sub7 si Cain&Abel.

Un alt moment important a fost Academia Cisco – CCNA, la care am participat in clasa a 11-a de liceu, la recomandarea unui prieten care acum este chiar doctor. Am continuat cu Facultatea de Automatica, si bineinteles ca de aici, am ajuns sa fac Masteratul in Securitate Informatica la Facultatea de Automatica si Calculatoare. De aici lucrurile au mers spre Securitate Cibernetica si in zona profesionala.

Nu as schimba domeniul de activitate pentru nimic in acest moment.

Referitor la activitatea ta, care este cea mai mare provocare pe care o simti in momentul acesta?

Cea mai mare provocare in acest moment este chiar sa tii pasul cu industria. Pare nostim, dar provocarea e domeniul in sine.

Spune-ne cate ceva despre oamenii pe care i-ai intalnit de-a lungul timpului si care te-au influentat in cariera.

Am avut ocazia sa cunosc multi oameni care m-au trimis in directia corecta, daca pot spune asa. Ma refer la profesori, prieteni, dar mai ales colegi. Din nefericire, la momentul la care am intrat in domeniu, nu prea exista nici denumirea si nici job-ul de influencer.

Cu ce iti ocupi timpul in afara activitatilor profesionale?

In afara de partea de Securitate Cibernetica, am cateva pasiuni care imi ocupa tot timpul ramas liber. Cea mai notabila este baschetul, pentru ca activez in Divizia Municipala de amatori. Cateodata mai fac proiecte DIY in IOT si automatizez tot felul de functii prin casa. Am prins si gust pentru traveling, doar ca in ultimul timp e mai greu de practicat.

O multime de business-uri sunt interesate in acest moment de securitate si cum sa se protejeze impotriva atacurilor cibernetice. Ce sfaturi le-ai da in acest sens si de unde le recomanzi sa inceapa?

Ar trebui sa inceapa chiar de la proprii angajati.

Sistemele sunt de multe ori vulnerabile, insa oamenii si greselile de configurare le fac mult mai vulnerabile. Intrebarea aceasta nu are o reteta universala si probabil e o discutie care trebuie sa tina cont de multe variabile.

Sunt disponibil oricand pentru detalii, insa cel mai important lucru e sa nu te astepti ca securitatea cibernetica sa fie doar o casuta de bifat sau un echipament de cumparat. Securitatea Cibernetica e un ecosistem de solutii si e in continua schimbare.

Toti oamenii pasionati de activitatea lor profesionala au o parte favorita. Care e procesul de care te simti cel mai atasat?

Nu imi place sa fac aceeasi munca de doua ori. Daca trebuie sa o fac de trei ori, mai bine petrec de trei ori timpul sa o fac automatizata. Acestea fiind spuse tocmai asta ma atrage, sa fac lucruri noi. Bine, cand adaugam si problemele care apar de fiecare data cand faci ceva prima data, e si partea care imi scoate cei mai multi peri albi.

Care sunt blog-urile sau canalele YouTube de Tech, Securitate Cibernetica si Business pe care le-ai recomanda celor interesati de aceste subiecte?

Exista foarte mult continut acum si in mod sigur orice continut care nu e prea ghidat de marketing sau prea legat de fake news e bun.

As spune “The Hacker News” and “Dark reading”, si de asemenea, as recomanda si Troy Hunt, Brian Krebs, Naked Security.

In Securitate Cibernetica si in zilele noastre, in general, accesul la informatii valide este secretul spre succes. Singurul aspect mai putin favorabil este faptul ca multi oameni genereaza informatii fara valoare, facand astfel restul informatiilor relevante doar o picatura intr-un ocean.

Inscrie-te aici la cursurile de Securitate Cibernetica de la KodingTech.

Invata care sunt pericolele si cum sa le faci fata cu succes!

securitate-cibernetica

More To Explore

KodingTech

Cum pot atacatori sa ocoleasca MFA?

In comunicările anterioare, am tot punctat ca una dintre cele mai bune metode de a-ți proteja datele (atât ca business, dar și personal) este implementarea