Business intelligence: ce este, care sunt avantajele si ce solutii oferim

Share This Post

Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-zkmbt

In trecut, profesionistii IT au fost utilizatorii principali ai aplicatiilor business intelligence. Cu toate acestea, instrumentele BI au evoluat pentru a fi mai intuitive si mai usor de utilizat, permitand unui numar mare de utilizatori dintr-o varietate de domenii organizationale sa manevreze instrumentele.

Definitie

Business intelligence (BI) a fost definit in multe moduri. Prin cea mai timpurie definitie (1958), inteligenta de afaceri a fost privita ca o „capacitate de a intelege relatiile dintre faptele prezentate in asa fel incat sa ghideze actiunea către un obiectiv dorit”.

O definitie mai larga si poate mai actuala a acestei discipline este urmatoarea: inteligenta de afaceri este procesul de colectare a datelor de afaceri si transformarea acestora in informatii care sunt semnificative si care pot fi actionate in directia unui obiectiv strategic. Sau mai simplu, BI este utilizarea eficienta a datelor si informatiilor pentru a lua decizii de afaceri solide. Desi s-ar putea sa nu sune asa, BI este diferit de analitica.

Ce este o solutie BI?

Business intelligence include analize de date si analize de afaceri, dar le foloseste doar ca parti ale intregului proces. BI ii ajuta pe utilizatori sa traga concluzii din analiza datelor. Oamenii specializati in analiza de date cerceteaza specificul datelor, folosind statistici avansate si analize predictive pentru a descoperi procesele esentiale si a prognoza procese viitoare. Analiza datelor intreaba „De ce s-a intamplat acest lucru si ce se poate intampla in continuare?” Business intelligence ia aceste modele si algoritmi si descompune rezultatele intr-un limbaj actionabil.

Solutiile actuale de business intelligence ofera aplicatii pentru a ajuta utilizatorul ca in fiecare etapa a procesului sa obtina informatii practice. Aceastea includ aplicatii pentru pregatirea datelor, analiza, vizualizarea datelor, raportare si colaborare pentru utilizare la sediu, in cloud si chiar departe de birou.

Transformarea datelor in informatii actionabile

Business Intelligence contine urmatoarele elemente:

  • Raportare: procesul de accesare a datelor, prelucrarea si livrarea acestora in interiorul si in afara organizatiei;
  • Analiza: identificarea proceselor esentiale si stabilirea relatiilor intr-un grup de date;
  • Exploatarea datelor: extragerea informatiilor initiale din date;
  • Calitatea si interpretarea datelor: corelatia mai mare sau mai mica dintre date si obiectele pe care le reprezinta in realitate.
  • Analiza predictiva: o ramura a exploatarii datelor, care incearca sa prezica probabilitatile si tendintele.

Raportarea si analiza sunt elementele centrale ale business intelligence si sfera in care concureaza majoritatea furnizorilor de BI, adaugand si rafinand caracteristici solutiilor lor.

Procesul general de business intelligence reprezinta, dupa cum urmeaza:

  • Colectarea datelor si organizarea acestora prin raportare;
  • Conversia in informatii semnificative prin analiza;
  • Luarea deciziilor actionabile care vizeaza indeplinirea unui obiectiv strategic.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/paper-beside-macbook-669623/

Desi business intelligence nu le spune utilizatorilor ce trebuie sa faca sau ce se va intampla daca urmeaza un anumit curs, BI nu se rezuma numai la generarea de rapoarte. Mai degraba, BI ofera oamenilor o modalitate de a examina datele pentru a intelege tendintele si pentru a obtine informatii prin simplificarea efortului necesar pentru cautarea, imbinarea si interogarea datelor necesare pentru a lua decizii de afaceri solide.

De ce BI de la KodingTech?

Aplicatiile BI pot include o varietate de componente, precum rapoarte tabelare, grafice sau panouri de control. O solutie BI robusta, cum sunt cele furnizata de KodingTech, poate integra aceste surse disparate de date intr-o platforma coerenta de raportare in timp real, utilizabila de clienti, parteneri, angajati, manageri si executivi.

De ce BI de la KodingTech? Pentru a obtine informatiile relevante si actionabile! In modul eficient si extrem de rapid. Din acest motiv, nu implementam solutii de vizualizare de tip BI pentru o singura sursa de date/aplicatie. Combinam mai multe surse, le standardizam si apoi construim intrebarile si afisarea acestora intr-un mod vizual coerent. Etapele prin care se ajunge la aceste informatii sunt:

  • Analiza business si stabilirea surselor de date;
  • Proces ETL – extract, transform, load;
  • Construire solutie Data Warehouse si stabilire ritm refresh;
  • Constructie visuals BI pentru analiza manageriala si distributie pentru alti utilizatori.

Solutii BI de la KodingTech

Tehnologiile BI utilizate de KodingTech sunt capabile sa proceseze cantitati mari de date structurate si uneori nestructurate pentru a identifica, a dezvolta si chiar a crea noi oportunitati strategice de business. Scopul solutiilor BI este de a transforma datele brute in informatii relevante si de a simplifica interpretarea lor pentru a le integra in decizii inteligente de business.

Pentru o informare mai detaliata a clientilor, printre tehnologiile principale utilizate de KodingTech, putem mentiona: Power BI, Azure Analysis Services, Microsoft SQL Databases, Microsoft Azure Events Hub, Azure Log Analytics, Azure Synapse  Analytics (ex Microsoft SQL DataWarehouse), Metabase, Databox.io.

Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-zbenb

Esti mai degraba coplesit decat ajutat de datele pe care le colectezi si nu reusesti sa transformi multitudinea de date in informatii, cu aplicabilitate strategica si practica de business? Crearea de rapoarte inteligente si segmentarea accesului la acestea sunt complicat de descurajante? Aceste nevoi uzuale pot fi satisfacute cu mult succes apeland la solutiile business inteligence de la KodingTech care te vor ajuta sa iei decizii cu adevarat strategice pentru compania ta.

More To Explore

KodingTech

Cum pot atacatori sa ocoleasca MFA?

In comunicările anterioare, am tot punctat ca una dintre cele mai bune metode de a-ți proteja datele (atât ca business, dar și personal) este implementarea